Qyteti i Veronës, i njohur si vendi i tragjedisë së “Romeo dhe Xhulieta”, u shpall Trashëgimi Botërore nga UNESCO për strukturën e saj urbane dhe pë r arkitekturën e saj:
Verona është një shembull i qartë i një qyteti që ë shtë  zhvilluar gradualisht dhe pa ndërprerje gjatë  dy mijë vjetë ve. Dhe në fakt, sot, si në të kaluarën, është një nyje e rëndësishme gjeografike – rrugore, hekurudhore dhe e autostradës, në udhëkryq mes  linjave që lidhin Italinë qendrore dhe veri-perëndimore me Brenner Pass.

Një tipar i veçantë i ekonomisë  së  Veronë s është shumëllojshmëria e sektorëve. Në bazë të sistemit “Made në Verona” ka shumë  qëndrime të ndryshme.

Në prodhim, kemi të  bëjmë  me fusha me rëndësisë strategjike, prodhime të cilat janë njohura dhe të  respektuara në mbarë botën.
Pavarësisht nga kriza e vazhdueshme në tregjet ndërkombëtare, krahina e Veronë s është konfirmuar në vendin e tretë në nivel rajonal dhe në  nivel kombëtar është pozicionuar si krahina e njëmbëdhjetë për vlerën e eksporteve, duke konfirmuar prirjen e fortë për ndërkombëtarizimin e velës ekonomike të Veronës.

Një fushë me rëndësi themelore, e njohur në të gjithë botën, është ajo e përpunimit të  mermerit, por diversifikimi i sistemit të prodhimit lejon eksportin e qytetit të  Veronës të mbajë një pozitë udhëheqëse në sektorë të tjerë të  tilla si ai i makinerive dhe produkteve ushqimore, si dhe të modës dhe të  këpucëve.